Najpopularniji mesec za rađanje je…

 

Mnogo je zanimljivih podataka na temu kada se najviše beba rodi, kada se najviše beba začne, u kom mesecu ili godišnjem dobu. Međutim, malo je podataka o tome kog se tačno dana rodi najviše dece.

New York Times još je 2006. godine objavio da je u periodu od 1973. do 1999, koje su proučavali istraživači s Harvarda, otkriveno da je najčešći datum rođenja u SAD bio 16. septembar. Ipak, nedavno je Mat Stajls s portala The Daily Viz napravio kompilaciju rođenja od 1994. do 2014. i prema tim podacima, najčešći datum je — 9. septembar!

Kako god bilo, izvesno je da je septembar najpopularniji mesec za rađanje beba, i to je već neka ustaljena zanimljivost. Datum se možda tokom decenija menjao, ali je deveti mesec u godini već dugo na tronu najpopularnijeg za rađanje. Noviji podaci kažu da su ključni dani za porođaj između 9. i 20. septembra.

Budući da trudnoća prosečno traje oko 38 sedmica, to znači samo jedno — da je većina beba začeta u decembru, oko gregorijanskog Božića i oko Nove godine.

Primera radi, u Velikoj Britaniji se najviše dece rađa 26. septembra, što je 38 nedelja nakon 2. januara. Upravo je zbog toga u Velikoj Britaniji 2. januar prozvan „nacionalnim danom začeća“.

Zimski meseci manje popularni

S druge strane, prema statistici, najmanje dece se rađa u zimskim mesecima; u decembru, januaru i februaru, a 25. decembar (Božić), 1. januar (Nova godina) i naravno 29. februar, najmanje su popularni datumi.

Ovo može ukazati i da mnogi roditelji planiraju rođenje dece, ili su lekari na godišnjem odmoru pa se zakazani porođaji (kao što su planirani carski rez ili indukcija) zakazuju za dane koji nisu praznici.

Izvor: Klokanica.24sata.hr

Tagovano

Obavezno pročitajte

Sve informacije i saveti na ovom sajtu služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.
Ukoliko brinete za svoje i zdravlje svoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.

Disclaimer

Materijal koji je preuzet s interneta smatra se javno dostupnim, ukoliko nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.

Top
Tehnologija kolačića pomaže nam da Vam pružimo najbolje moguće iskustvo kada posetite ovaj sajt. Molimo Vas da nas obavestite ako želite da prihvatite kolačiće. Saznajte više More details…