Od 1. januara pomoć za nezaposlene majke sa troje i više dece u Vojvodini

Kako je najavljivano, od sledeće godine, majke sa troje i više dece u Vojvodini moći će da računaju na pomoć od pokrajine.

Nezaposlene majke sa teritorije AP Vojvodine sa troje i više dece mogu da računaju na pomoć Pokrajinske vlade. Od 1. januara 2019., kako je najavljeno, dobijaće naknadu od 15.000 dinara mesečno i time će im biti obezbeđena dodatna prava u odnosu na zakon.

U tu kategoriju spada oko 2.000 žena u pokrajini, a populaciona mera je doneta kako bi zaposlene i nezaposlene majke sa troje i četvoro dece bile ravnopravne.

Povodom protesta Inicijative "Mame su zakon" održanog u nedelju na Trgu slobode u Novom Sadu, na kojem je Tatjana Macura, poslanica Pokreta centra u Skupštini Srbiji, izjavila da nije bilo potrebe za ukidanjem pomoći trećem detetu, Vlada APV podseća da naknada toj kategoriji nikada nije ukinuta, već je isplatu preuzela Republika, i ona se uredno isplaćuje.

Pored ovoga, od naredne godine obezbeđena su i sredstva za stambeno proširenje porodica sa troje i više dece. To je pravo koje će imati samo porodilje na teritoriji Vojvodine. Za te namene iz pokrajinske kase je obezbeđeno 63 miliona dinara.

Na konkurs za ovu bespovratnu pomoć stiglo je oko 140 prijava, a rezultati će biti poznati polovinom novembra. Deo sume je namenjen za kupovinu stanova ili kuća, a ostatak za adaptaciju stambenog prostora.

"Kroz ova dva programa u potpunosti će biti očuvan nivo finansijskih sredstava u skladu sa merama populacione politike koje se sprovodi na teritoriji Vojvodine", ističu u Vladi APV.

Uz to, ovim programom biće ustanovljena dodatna prava za majke na teritoriji Vojvodini.

Osnovan Pronatalitetni budžetski fond

Pokrajinska vlada je u junu osnovala Pronatalitetni budžetski fond, a novac se koristi za sprovođenje programa demografskog razvoja Vojvodine.

Izvor: novosti

Obavezno pročitajte

Sve informacije i saveti na ovom sajtu služe isključivo u edukativne svrhe. Sadržaj web portala nije zamena za lekarske preglede i dijagnoze.
Ukoliko brinete za svoje i zdravlje svoje bebe, preporučujemo Vam da se obavezno konsultujte sa svojim lekarom.

Disclaimer

Materijal koji je preuzet s interneta smatra se javno dostupnim, ukoliko nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.

Top
Tehnologija kolačića pomaže nam da Vam pružimo najbolje moguće iskustvo kada posetite ovaj sajt. Molimo Vas da nas obavestite ako želite da prihvatite kolačiće. Saznajte više More details…